25 Aralık 2010 Cumartesi

karayım maksıma bozası

Buza mahsyma
Bilge geldi ve dünya gücü haline geldi,
Koşuşturan kimse gelmek - baş ağrısı, Buz.
Uslu keldy - Kadir Busta Cihan,
Adzhel keldi - bash avyrsy, mahsymy.
Karay atasözü

        
Içecekler - "ikizler". Biraz farklı ilk ürün ve teknoloji hazırlama.

            
Sözlük anlamı: 1. Buza Bosa - kolay sarhoş darı, 2 yapılmış bir içki. Mahsyma - Buz (darı yapılan bir içki). içeceklerin isimleri, pek çok Türk halkları ile ünsüz. Bosa, mahsyma ve Kırgızistan - - Bozo, Maksym Hem içki Kırım Tatarlarının sözlükler görünür. Isimler geri eski Türk için tarih "BUXSUM -. Darı, Buz yapılan bir içki"

            
Eski Türkler ve ardından "süt ve talkan (kavrulmuş arpa unu) ... karışımı bir gün ... mayalanmaya izin verildi ekleyerek, su ile karıştırılarak özellikle hayvancılık ile kirlenmiş, uzak bir yerde değil ekili Buzy pişirme arpa, götürdü" bunun araka dışarı füme işaretli (Bezertinov, 2006) ile kurban yapmak için [votka].
Olarak buzu tanımlar sözlüğü;: (Dahl, 1955, Cilt 1) "özel içecek, kalın ve mat, buğday kvass bir tür tahıl içme kaynamış su karışık lapası çok sarhoş buzu yapmak karabuğday, yachnyh, yulaf ve buğday, podveselyaya o şerbetçiotu".

            
(; Dahl, 1955; TSB, 1971, vb Brockhaus, Efron, 1894) Türk kökenli ve hazırlık darı, arpa, buğday, yulaf ve buğday tahıl ve un Buzy referans edebiyat puan olarak. yerel nüfus ve coğrafya arasında batıya yayılmış içki Asya'nın derinliklerinden gelen Türklerin hareketi ile birlikte çok Buzy kapsamlı hale geldi: Altay, Sibirya, Volga bölgesi, Orta ve Küçük Asya, Kırım, Kafkasya, Karadeniz, Balkanlar. uzun Mısır ve Irak'ta bile var içki var.

            
"Genişleme" kullanmak Buzy bir süre sonra kademeli olarak zaman ve mekan içinde düşürüldü. Bu trend eski Rus İmparatorluğu tarafından gösterilmiştir. XIX yüzyılın sonunda ise, Buz Kırım, dağıtılacak olan Kafkasya, Kazan, Ryazan, Türkistan (Brockhaus, Efron, 1894), Kazan, Ryazan bahsederken bizim zaman referansları, ve artık katılmıyor (TSB, 1971, vb.)

            
Buza buzadzhi - içecek üreticisi, Buz Karaca - buznya (salon) Kırım Türk gezgin Evliey Çelebi (1666-1667) ziyaret kim değinilmiştir. Geçtiğimiz önem içecekler hala meslek türemiş isim ve Bozadzhi Maksimadzhi hatırlama hakkında.

            
Yirminci yüzyılda, Kırım'da Buzy kullanımı hızla düştü. bir kahve dükkanı olarak devrim buznya Eğer daha önce, Sovyetler Birliği döneminde, bütün önemli bir yerleşim vardı, neredeyse kayboldu. Kırım Tatarları (1944) sürgün hala yerel pazarlarda satılan savaş buzu önce, ama sonra o gitmişti ki. Içki sadece birkaç işyerlerinde yemek pişirin devam etti. Akmescit, örneğin, 1970 buzu tchebourek Yeşil papağan (ul.Chkalova şimdi pr.Kirova) ile servis önce evet, bir durak önünde cam, "yılan) yeşil (popüler ismi) tarafından satıldı.

            
Kırım, ana kaynak Buzy maddeleri şunlardır: 1. Darı, en azından - pirinç, arpa, buğday, 2. Su 3. Şeker 4. Maya. Bazen de kuru üzüm, bal, bekmez, süt, vanilya, şerbetçiotu, vb malt kullanmak pişirme temel prensip - sindirim. ön genellikle yağ, şeker ve baharat ekledi, tahıl veya un (talkan) tost yapılmış Buzy maksymu aksine. Başlangıç maddeleri ve yöntemleri içecek hazırlamak için biraz farklı milletler ve farklı bölgelerde farklı.

            
Kale Buzy genellikle uzun süreli maruz kalma iki veya üç fazla, ve sonra - beş derece. Geçmişte, hazırlama ve daha güçlü bir içki. Sarhoş edici nitelikleri bu değerler yansıtılır, kelime "bir skandal", "hastalık" olarak "Buz". kelime "buzz" ve "buzoter hatırlayın. Bu değerler, kelime sıklıkla folklor ve edebiyat belirtilir. M. Lermontoova, örneğin, Kafkas serisinin hikayeler okuyun: "nasıl sarhoş Buzy ve kesme gitti" ... içki buzu, sonra süslü sürme ... "başlıyor" ... ve gergin Buzy Massacre gitti! ".

            
Belki görüntü Buzy bir alkollü içecek o votka hazırlanan uzun dışarı olmuştur ne ile ilişkili olarak. XIX yüzyılın sonunda, Issyk-Kul ve Buzy araka Kara-Kırgız bölgeden kovuldular. votka Bu yöntem bu güne kadar korunmuştur. Ama Buz tamamen masum içki araka ile karşılaştırılmıştır.

            
Eski sayaçlarını Kırımlılar - Farklı milletlerden insanlar - nostaljik, hevesli tutum Buze devam etmektedir. "Bir buz topuklar, asfalt derin ve ısı ve tembellik sıcak Temmuz günü içinde Buzy daha ince ne olabilir, onun gözlerini açmak için zor mu?" - Bu denemesi "Buz" (Grizzly, 1999) değil. Ve daha fazla: "... bizim küçük bir kıyı kasabası olan tüm samimiyetimizle Buz, dünyanın en iyi şarapları olduğunu ve yaşam nektar sıralama olmadan eksik ve herhangi bir şiir yoksun olacağına inanıyorum edildi."
T. Ormeley ve evlerini 10є için buzu gücü yaptığını hatırlar yaz serin kuyunun içine düşürülmüştür.

            
Şimdi, Kırım ve ziyaretçilerinin çoğunluğu için Buz egzotik oldu. Kırım Yerliler In - kara, Kırım Tatarları ve Krimchaks o ve her ne kadar birçok ulusal içki kalır, tatil artık eski günlerde her gün haline gelmiştir. Kırım Karaites Buz değişmez ve ulusal toplantılarda eşlik hala aile içinde hazırlanır.
Tarifi Buzy Taymazov NB :
Malzemeler: 1 kg buğday, kaynar 5 litre su, şeker, maya 0.5 kg.
Aşçı darı, tamamen kaynaşmak kadar. bir elek ile ovun ve içine kaynar su dökün. Zaman serin, maya ekleyin, şeker koyup iyice karıştırın. 30-34 saat kavanoz kapağı ve yerini ılık bir yerde kapatın. Daha sonra bütün kitle, pekala, tercihen tel ile bağlanmış şişe ve mantar tıpa dökün, karıştırın ve koyu (zayıf mantar uçabilir) 3 gün taktı. Buz hazır - Sonra soğuk şişe koymak.

            
Not: maya hazırlık olduğu 3 çay kaşığı eklenerek ılık su (1,5 yemek kaşığı) zemin 5-6 g un. Bütün kitle ve iyice karıştırın bu uyuyor zaman, darı hazırlanan çözüm dökün.

            
Karo N. stand buzu başka 5-7 gün, o zaman bir bash-Buz olacağını yazdı.
A. Polkanova (Gazete Kyrymkaraylar)


Buza, mahsyma
Wise came, and came into the world power,
Bustler come - headache, Buz.
Uslu keldy - kadir Busta Jahan,
Adzhel keldi - bash avyrsy, mahsymy.
Karaite proverb

        
Drinks - "twins". Slightly different initial product and technology preparation.

            
Dictionary meaning: 1. Buza, Bosa - easy drunk a drink made from millet, 2. Mahsyma - Buz (a drink made from millet). Consonant with the names of drinks, many Turkic peoples. Both the drink appear in dictionaries of the Crimean Tatars - Bosa, mahsyma and Kyrgyzstan - Bozo, maksym. Names date back to ancient Turkic "BUXSUM - a drink made from millet, Buz."

            
Ancient Turks "took buzy cooking barley, especially planted in a remote place, not polluted by livestock, mixed with water, adding milk and talkan (roasted barley flour) ... mixture was allowed to ferment for a day ..." and then "smoked out of it araka [vodka] for making the sacrifice with marked (Bezertinov, 2006).
The dictionary defines buzu as a "special drink, thick and dull, a sort of wheat kvass; do too drunk buzu of the drinking boiled water mixed porridge of cereals: buckwheat, yachnyh, oat and wheat, hops podveselyaya it" (Dahl, 1955, Vol.1).

            
In reference literature points to the Turkic origin and preparation buzy from millet, barley, buckwheat, oat and wheat cereals and flour (Brockhaus, Efron, 1894; Dahl, 1955; TSB, 1971, etc.). Together with the movement of Turks from the depths of Asia, drink spread to the west, among the local population and geography has become very extensive buzy: Altai, Siberia, Volga region, Central and Asia Minor, Crimea, Caucasus, Black Sea, the Balkans. Has long drink got even in Egypt and Iraq.

            
After a period of "expansion" use buzy was gradually reduced over time and space. This trend is illustrated by the former Russian empire. If at the end of XIX century, Buz has been distributed in Crimea, the Caucasus, Kazan, Ryazan, Turkestan (Brockhaus, Efron, 1894), the references of our time talking about Kazan, Ryazan, and is no longer attending (TSB, 1971, etc.).

            
Buza, buzadzhi - manufacturer of beverage, Buz Khan - buznya (saloon) were mentioned who visited the Crimea Turkish traveler Evliey Çelebi (1666-1667). About the past importance drinks still recall the names and Bozadzhi Maksimadzhi derived from the profession.

            
In the twentieth century, the use of buzy in Crimea fell sharply. If before the revolution buznya as a coffee shop, had all any significant settlements, in Soviet times, they almost disappeared. Before the war buzu still sold at local markets, but after the deportation of Crimean Tatars (1944) and that it was gone. The drink continued to cook in only a few establishments catering. In Simferopol, for example, before 1970 buzu tchebourek served with the Green parrots (ul.Chkalova now pr.Kirova) yes, sold by the glass in front of a stall, the "green snake) (popular name).

            
In Crimea, the main source buzy ingredients are: 1. Millet, at least - rice, barley, wheat, 2. Water 3. Sugar 4. Yeast. Sometimes also use raisins, honey, bekmez, milk, vanilla, hops, malt, etc. The main principle of cooking - digestion. Unlike buzy maksymu made from pre-toasted cereal or flour (talkan), often with added fat, sugar and spices. The starting materials and methods for preparing beverages are somewhat different in different nations and different regions.

            
Fortress buzy usually not more than two or three, and after prolonged exposure - up to five degrees. In the past, preparing and more strong drink. Intoxicating qualities are reflected in these values, the words "Buz," as "a scandal", "disorder". Recall the words "buzz" and "buzoter. At these values, the word is often mentioned in folklore and literature. In M. Lermontoova, for example, in the stories of the Caucasian series read: "how drunk buzy and went to cutting," "... drink buzu, then begins fancy riding ..." "... and went taut buzy Massacre!".

            
Perhaps the image buzy as an alcoholic beverage is associated with what has long been out of it prepared vodka. At the end of XIX century, were expelled from buzy araka Kara-Kirghiz region of Issyk-Kul. This method of vodka preserved to this day. But Buz compared with araka completely innocent drink.

            
Old-timers Crimeans - people of different nationalities - remain nostalgic, enthusiastic attitude to buze. "What could be finer than an ice buzy in the hot July day, when the heels are deep in the asphalt, and when the heat and laziness, it is difficult to open his eyes?" - This is from the essay "Buz" (Grizzly, 1999). And further: "... in our little seaside town were all sincerely believe that Buz is the finest wines in the world, and that without the sort of nectar of life would be incomplete and devoid of any poetry."
T. Ormeley remembers that their house did buzu strength to 10є, and summer was lowered into the well to cool.

            
Now, for the majority of Crimean and visitors Buz became exotic. In Indigenous Peoples of Crimea - kara, Crimean Tatars and Krimchaks it remains the national drink, although many and has become the everyday in the old days, the holiday now. In the Crimean Karaites Buz invariably accompanies the national meetings and are still prepared in the family.
Recipe buzy Taymazov NB :
Ingredients: 1 kg of wheat, 5 liters of boiling water, 0.5 kg of sugar, yeast.
Cook millet, until completely seethe. Rub through a sieve and pour boiling water into it. When cool, add yeast, put the sugar and stir well. Close the jar lid and place in a warm place for 30-34 hours. Then the whole mass to stir, pour into bottles and cork stoppers are well, preferably bound with wire, and put on 3 days in the dark (weak cork can fly). Then put the bottle in the cold - Buz ready.

            
Note: The preparation of yeast is that 5-6 g of ground in warm water (1.5 tablespoons), with the addition of 3 teaspoons flour. The whole mass stir well and when it fits, pour into the prepared solution of millet.

            
Tile N. wrote that if the stand buzu another 5-7 days, then it will be a bash-Buz.
A. Polkanova (Newspaper Kyrymkaraylar)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder