uzun Halk gelenekleri milli yemekler korunmuştur. kentsel çevreler tutkulu ve Avrupa medeniyeti ve birçok ulusal özellikleri kaybı (giysi, mutfak eşyaları, ev eşyaları, vb) tesviye bile kutlama yemekleri için özellikle, ataların diyet eki yaşamaya devam ediyor.
Yukarıda tam araç için geçerlidir. Onlar yüzyıllar boyunca kaçak ve geri tarihin Hazar döneminden kalma, antik gelenekleri ile, kendi ulusal mutfak korunmuş. mutfak On Kırım Karaites Akademisyen T. Kowalski, kalıntı Karay dili tespit aynı kelimeleri, söyleyebilirim. Bilim adamı mecazi şeklini muhafaza yüzyıllardır yapma, kehribar mühürlü onun sinek, benzetti. Milli yemekler Karaev Antik geleneği bindirme obschekrymskih uluslararası özelliklere dayalı. yemekler göçebe pastoralists ve çiftçilerin, tipik bir arada ethnogenesis, yaşam tarzının temsilcisi ve milletin tarihidir.
Pek çok ortak menü Karaev ve diğer Türk halkları da. özellikleri yakın çevresinde hiçbir analogları sahip mutfağı ve özgün yemekler, karayskoy özgü vardır.
Karai sevilen ve nasıl yemek biliyordu. çevredeki nüfus ikamet tarihsel topraklarında uzun adı "Kibina" ve Kırım Karaites diğer yemekler altında Litvanya bilinen ünlü Karay kek gibi şöhret kazanmıştır. Kırım Karaites ulusal mutfağının şimdi, belki, hatta birçok insan için daha fazla bilinen On. Bu nedenle, daha fazla açıklama biz araç hakkında kısa bir bilgi verebilir.
Ukrayna, Rusya ve Litvanya'da Kırım Karaites yaşayan çoğu. Kırım - - sadece 800 kişi ve dünyada her şey - 2000 biraz üzerinde tarihsel vatanı At. Bu gezegenin yerli halkların biridir. Kırım Karaites - Kırım yerli halkın, ortak kan, dil ve gelenekler ile birleşik, kendi etnik kimlik, akrabalık diğer Türk halkları, kültürel kimlik ve dini bağımsızlık ile farkındadır ve diğer milletlere dostluk, bir vatan olarak Kırım'ı için özel duygular var. inançlar, (kendini tanımlama ilk Kırım Karaites Birliği Konferansı tarafından belirlenen 1917 yılında Kırım Karaites ulusal kongre tarafından kabul edilmiştir) "kimlik saygı.
*
Kara sığır (et, süt) ve tipik bir kombinasyonu ile karakterize için (tahıl, sebze), basit üretim ve gerektiren gıdaların mükemmel mutfak çok tarım.
Özelliği, göçebe atalarından miras et büyük rolü vardır. Böyle bir diyet göçebe pastoralists tipik bir örneğiydi. Böylece, Arap tarihçi İbn-i Asir (1220) göre, Cengiz Han'ın Tatar [1] "onların beden olarak koyun, inek, at ve diğer sığır, ve onlar, başka bir şey yemem" idi. Ben ethnogenesis Karaev katılan Polovtsy ve limerick H. Kozlowski gelen satırları hatırlama:
- , Polovtsy yemek Sevilen Ve herkes yarım koyun yiyebilirim.
çeşitli formlarda kuzu için Karai tercihi (kurutulmuş, tedavi, vb), süt ürünleri ve hamur yapılır. sebze ve karışık yemekler, çorbalar ve tahıllar, bal, içecek, meyve, çilek, fındık ve mamulleri olarak tüketin. popülerlik mutfak Karaev ve onun çevresinde ilgi olmasına rağmen, kendi tarifleri sistematik olarak nispeten yakın toplanmıştır. Bu girişimin öncüleri arasında B. Coquena, A. Polkanoff, N. Kefeli edildi. Sonra, bu çalışma ve devam edilmiştir birkaç yayın [2]. Birçok tarifler A. Shtoik kaydetti. Olacak daha, sınıflandırılması ve toplanan malzeme karşılaştırmalı analizi güncelleme olacak. Aşağıdaki liste, büyük resmi incelenmesi amaçlanmıştır ve farklı kategorilerden bazı tipik yemeklerinden oluşmaktadır. Belirtilmeyen birçok mezeler, çorba ve pilav, içecekler, tatlılar vs Et yemekleri: bastyrma - baharatlar ile kurutulmuş et; kakach - (sarsıntılı), kuzu veya keçi eti kurutur, -; kuru hikaye - haşlanmış ve kurutulmuş et, mahkeme böceği - baharatlar ile ham kuzu yapılmış düz bir sosis; tilchik kuzu tedavi bacak koy ayakchiklar (ayaklary, ayachyh) - güneşte kurutulmuş kamış; chengechik - dil suyla haşlanır ve kurutulmuş koyun çenesi; koy-bashchik (baschyh) - haşlanmış koyun kafası; Pacha - ince doğranmış ve kuzu baharat bacak ile pişirilmiş; kavurma - ince kıyılmış et ve kavrulmuş; kebap - patates kızartması; koyun kuyruk yağında kavrulmuş kuzu - peranchyk akran. Süt ürünleri: Ira - özel olarak hazırlanmış yoğurt, baharat - ekşi süt, peynir altı suyu, katik bir içki; kaymak - kaynamış süt, krema, ekşi krema ile cilt; kaşar - terbiyeli beyaz peynir özel hazırlık; Dar - ottsezhivaniya ekşi süt sonra lor kalıntı; chygyt - keçi peyniri; chygyt kuru, kuru penir - kuru-tuzlu peynir; chyrymchyk - süzme peynir. Unlu yemekler: yayma (yayim) - pancake-bun, kylach (m), kalyn - topuz; komech - büyük bisküvi pasta; katlama - kızarmış tortilla; otmek, otmyak (m), etmyak (m), etmek (i) - ekmek Pite - havuç kek; tutmach - makarna, köfte. Et ve hamur işi yemekler: ayaklak, ayaklyk - ham kuzu ile börek; girde, girdechik - hamur küçük bir puf; yantyk - ham kuzu büyük yuvarlak puf; kobeti, kuvety - çiğ et ile büyük bir yuvarlak pasta; kybyn, kybyn (m, r) - çiğ et ile pişmiş, yarı yuvarlak pasta; hamurdolma - kulaklar, küçük köfte; chyrchyr - koyun eti yağlı etli börekler kızartılır, Pasties. Sebze ve et ve sebze yemekleri: ayva - (Alma, Eric, Buckley, Nohut-) ashi - Et Sos ayva ile (elma, erik, fasulye, bezelye); imambyyyldy - patlıcan ve diğer sebze yapılmış bir tabak; Kaigan - et ve ıspanak büyükanne; kabak dolması - kabak dolması; mussaka - kuzu, Sarma ile sebze - yaprak sarmasından; Sote - patlıcan farklı sebzeler. Çorbalar, tahıllar: berdzhimek-Ashi - mercimek haşlanmış pirinç; rogacha - arpa lapası, makarna - hatta tahıl, buğday, tahıl, pilav - hiç pilavı; shorba - çorba genel olarak (çeşitleri: Et, süt, et ve süt, tahıl, vb.) Festival, ritüel yemekler, içecekler: akalva - cevizli beyaz festival helva; katmagy Hazar - Hazar helva, helva, ya da teselli, kara (olyum) helva - siyah acı matem helva, Buzau, mahsyma - darı, bir top-badem yapılmış kolay sarhoş bir içki - bal ve badem ile küçük puf börek (fındık); Yumurta - tuz ve biber ile pişmiş yumurta; kiyuv katlama - puf zhenihovskaya katlama; kynysh - haşhaş tohumu ile üçgen tatlı pasta; kaburtyk - ince, kuru pasta, tymbyl - Paskalya kek, turta, kiraz, krem peynir, kayısı, erik, dut. * Ne zaman test et kombinasyonu, özellikle de yağlı koyun eti ile karakterize onların masasına için et yemek için yukarıda belirtilen taahhüt Karaev. Bu yemekleri, lezzetli ama yağlı ve ağır günlük ve festival menü içerir. Meyilli çekirdek çiğ et yerleştirilir. Onun (yantyk, kobeti, kybyn ve diğerleri), nadiren (chyrchyr) yavrularının pişirin (hamurdolma) pişmiş. Daha sık, mayasız hamur kullanma olasılığınız - ve maya (girdechik). yemek et ve sebze (silkme, mussaka, sarma), pirinç, soslar, elma, ayva, erik, fasulye, bezelye, çorba beri. Yedik ve çorba o dostluk Teschin darı söyleyerek "tokluk çorba yol açtı etsiz. sebze yemekleri imambayyldy sote, et ve ıspanak büyükanne denir ki. basit et yemekleri aksine bu tür kurutulmuş et karışık yemekler daha karmaşık ve çok emek-yoğun teknoloji gerektirir. Ama yapma zorluğu iyi tadı dengeler. yani bir söyleyerek, "kek, yapacak yavru et ve un Zavallı kadın," var basit bir şey pişirin. tarihi ve ulusal mutfağı yemekleri Kökenleri açıdan ilginç kalıntı göçebe döneminden kalan ve günümüze kadar menüsünde korunur. Birçok yemek (Kırım Tatarları) komşuları ve uzun (Altay, Kırgız, vb) oluşturulması, hazırlanması teknoloji ve başlıklarında çeşitli Türk etnik gruplarda paraleldir. Bu kurutulmuş et ve tedavi, son zamanlarda, beslenme Karaev önemli bir rol oynadı öncelikle. Onun, saha koşullarında bile hazırlanmış ve uzun süre saklanabilir. Olan, ancak şimdi bu yemekleri diyet Karaev hızla yok oluyor yüzyıllar atlattı. Öncelikle kısaca bu kategoride olup özellikleri ve gıdaların hazırlanması eski teknoloji tartışıyorlar. Kurutulmuş et - kakach - hazırlanmış çok basit: kuzu Ham bacak (nadiren - keçi) eyer ve güneş ve rüzgar uzun yolculuklarda vyalilos et sırasında kayış. koy ayaklachik - - Kuzu Bacak yıkanmış temizlenmiş reçine, gölgede kurutulur ve rüzgar kurutulur. Yaşlı insanların en lezzetli yemek düşündü. Diğer ulusların Kırım'da bu yemeğin bilmiyordum. hazırlanması ve bastyrma sudzhuk yoluyla birbirine yakın. taze et, tuz ve baharat katmanları, özellikle kuzu veya karışık baharat ile ovuşturdu ve kıyma ile bağırsakları içine dolması (sudzhuka için) eyer altına alınmıştır. boş sürerken "olgunlaşır." Sonra onlar eyer dışarı bağlayan edildi ve rüzgar kurutulur. Evde, eti baskı altında tutulmaktadır. Kuru zemin - keçi eti bir tabak - pişmiş etin yatak kurutulması ile elde edilmiştir. tilchik - mağaza kuzu dilleri de çok sayıda vyalili içinde. dil ile Koyun çene - chengechik - ve, haşlanmış şeklinde tüketilen daha kuruduktan sonra, hem de koyun başı gibi - koy bashchik. Pacha - onuruna kuzu haşlama baharatlı bacak ve doğranmış edildi. Onlar pıhtılaşmış etli jöle şeklinde sıcak çorba şeklinde yedi. Listelenen yemekleri Büyükşehir taahhüt Karaev yansıdı ulusal bir gelenek olarak günümüze değerlendirilmesinde kendi zevklerine göre sadece açıklanabilir diyor: "Ben, benim babam yemezsin gidiyorum ve ben yemem." kuzu ve yemekleri onu çevreleyen toplulukların için tercih nedeniyle Karaev komik takma donatılmış - "koç başı", "kuzu bacak". O Abul Gazi, kendi kabile adını anlamına inanıyordu Karaites açıklayan "kara koyun" [3] meraklı. et yemekleri için ana baharat özellikle yoğurt pişmiş katik, görev yaptı. Yaygın olarak kullanılan ve diğer yemekler için bir baharat olarak. Dolayısıyla atasözü: "Limon - hasta için bir ilaç, katik - lapası için." Katik, su veya süt (yazma), gidermek susuzluk ve sıcak mevsim onunla seyreltilmiş her zaman saha çalışması ve uzun bir yolculuk yapmak onlarla aldı. Bakın eski ve diğer süt yemekleri, örneğin, kuru tuzlu peynir chygyt kuru (kuru penir). O ve kurutulmuş sarsıntılı birlikte ve uzun süre saklanabilir çok uzun yolculuklar sırasında kullanılan ve ev dışında mevsimlik çalışma. Süt, saf formda ve çorba için bir üs (tahıl, et, vb) ve karışık yemekler, gibi ve katkı maddesi olarak kullanılan ürünler. kaymak gül, lilyum, kızılcık reçeli ile tatlı için normalde yedik - favori yemekleri arasında kaynamış süt ile bir Karay kaşar peyniri ve özel hazırlanmış cilt oldu. koyun eti yağ ve eritilmiş tereyağı esas olarak hazırlanmıştır. kendileri üretmek bal ile yapılan tatlılar. arıcılık geleneğin gelişim [4] "arılar Kirk-Jer kaydedilen nasıl" öneriyor On. Geçmişte, iş günü sonra akşam ana yemek ile bir gün iki-üç öğün yemek cezalandırmak için uygun. Bugüne kadar ritüel yemek içme en istikrarlı geleneği devam etmektedir. beyaz tatlı tatil, kara (olyum) Alva - - koyu cenaze, acı tatlı ve katmagy Hazar - Hazar helva (helva teselli), rengi ve tadı ilk iki tür arasındaki ara AK Alva: Öncelikle, helva üç tipi vardır. renk bağlı büyülü önemi Türk geleneğinde. ölüm, keder, hastalık: - tüm kötü şeyler sağlık, mutluluk, sevinç ve siyah: Beyaz her şey iyi, iyi anlamına gelir. o kaldırdı ve beyaz, beyaz bir keçe mat, örneğin, yapılan keçe veya deri onların düğün günü gelin ve damat koymak han seçilmesi de. siyah üzerinde yapılan bir cenaze töreni keçe veya kürk. Ve helva. Ama renk yanı sıra, lezzet ve sembolik. Kar beyaz tatlı AK Alva ve fındık neşeli olay eşlik etti. Onu, tatil için hazırlamak yas son çıkış samimi toplantılar için doğum günleri ve düğünlerde yemek. Inanmak o sevinç ve refah getirir. Ak el-wu çocuklar pahalı ve onur konukları verir. şükran ve saygı özel bir işareti olarak Canlandıran. Kutlamak, önemli olaylar, girişimler, randevular, ödüller. AK Alva hediye - derin bir saygı, hürmet, minnet belirtisi ve mutluluk için dilek. hazırlık AK Alva kompleks teknolojik süreç, ancak üretimin karmaşıklığı lezzetli doğrulamıştır. , Nesilden nesile aşağı geçti pişirme yöntemi ve nüansları farklı cins farklı. Onu daha fazla kişi pişmiş biri şanslı, beyaz helva deneyin inanılıyor. acı-tatlı kara alvu yas Siyah yedinci gün, yani cenaze ve anma günü olarak cenaze yemeği sadece hizmet derin ve hayvansal gıda tam bir terk ve yas (ashi at) derin bir gün ile bir hafta boyunca yas sonra eti yemek için izin de yakın akrabanın günlük olay. Genç ölmüş, daha acı ve daha zor bir anıt kara Alwan. tat ve helva teselli Hazar renkli Orta katmagy kırkıncı günü anma sadece hazırladı. Tarihin Hun-Hazar dönemine geri ritüel helva kullanın. helva avuntu Antik - Hazarlar katmagy - hatta isminden de anlaşılacağı. ritüel yemek olarak, pişmiş tavuk ya da ördek yumurta tuz ve karabiber ile, ilgili, uyanmak de emin yem olun. Günlük yaşamda yiyin onları. tymbyl ekmeği - kaburtyk ince ve kalın yeme Paskalya günlerde. Kış-ilkbahar ulusal tatil haşhaş tohumu ile eşsesli Kynysh tatlı hamur işleri kutladı. kiyuv katlamu - düğün zhenihovskuyu katlamu yapraklanmış hizmet At. Zorunlu şenlikli gıda - çeşitli dolgu ile pies - peynir, kiraz, erik, dut, fıstık. Top-badem - Yüksek tat nitelikleri bal ve badem (fındık) ile küçük puf hamur işleri için ünlüdür. şenlikli menüsünde, mevsimine göre belirgin taze ve kuru meyve, bal ve fındık edildi. çeşitli yemekler kompozisyon bunları ekleyin. Rahat ve şenlikli içecekler: Su ve reçel veya (kalın suyu kadar haşlanmış) bekmesom, meyve suyu, Buza (mahsyma) alkol (güllerin en) - şarap ve votka (üzüm, kayısı, süt). Genel tatil ve ileri gelenlerinden bir şölen iyi seamstresses hazırladı. Bu çalışmada katılım bir onur olarak kabul ve ufak hatalardan kaçınmak için özen çok sorumlu davranın. Çok ihtiyar görüş değerli. Tipik bir örnek: Prof Gahan gelişi için 1960 yılında. S. Shapshal, iki kez salt nedeniyle beyaz helva üretiminde tüketen reddetmek iş liderliğindeki AB Sinani, ulusal yemekler hazırlanmış zayıf kremsi, görünür sadece helva kalitesini değerlendirmek için ev kadınları tarafından kullanılan standart ve beyaz renk olarak görev beyaz mermer, içinde. * Güç sistemi Karaev, ama eski bir Türk geleneği üzerine tüm dayanır da obschekrymskie uluslararası özellikler içerir. Türk gelenek eski göçebe dönem, et, süt ve unlu gıdaların mirası öncelikle kendini gösterir. Birçok yemek diğer Türki halklar arası yazışmalar, hatta coğrafi Kırım'dan uzak olan hazırlık ve isim yolu ile cezalandırılabilir şunlardır: Ira - arasında Kırgız, Kumukça, Nogay, Oirot, Türkler, Tatarlar, Khakassia, Çuvaş, Başkurt; katik - Başkurt, Gagauz, Kumukça, Nogay, Tatarlar, Özbekler de; Süzme - arasında Kırgız, Kumukça, Özbekler; kakach - Nogay, Türkler, Türkmenler de; katlama - Başkurt, Kırgız, Kumukça, Nogay, Özbekler de; Buz - Gagauz, Kırgız, Kumukça, Oirot, Tatarlar da; kaymak - Türk Altay, Başkurt, Gagauz, Kırgız, Oirot, Nogay, Moğollar, vb |